”Să respirăm prin culoare” – eveniment caritabil de Ziua Mondială a Astmului

mai 9, 2023 | Fără categorie

Asociația ia Rom ână de Educa ț ie în Alergii (AREA) și Asociația ”Din grija pentru copii” celebreaz ă ZIUA MONDIAL Ă A ASTMULUI printr-un eveniment caritabil organizat la Galeriile Artmark

ASTMUL, afecțiunea în vârful topului bolilor cronice la copii, frecventă în rândul copiilor din România (1 din 5 copii, conform Societății de Alergologie și Imunologie Clinică suferă de astm) este celebrat anual, la nivel mondial, în prima săptămână a lunii mai. Cu această ocazie, Asociația ia Rom ână de Educa ț ie în Alergii , care militează pentru creșterea conștientizării populației asupra copiilor, alături de Asociația ”Din grija pentru copii”, care are în portofoliu alergii multiple acțiuni educative în domeniul sănătății copiilor, dedică aceste acțiuni. eveniment de informare și conștientizare.

”Să respir ăm prin culoare” este un eveniment tradiție al Asociației Române de Educație în Alergii, aflat la a cincea ediție, care marchează, prin eleganță, culoare și atmosferă importanța conștientizării alergiilor, fie că sunt respiratorii, fie alimentare.

Celebrăm prieteni alături de comunităț i, pacien ț i, p arinți și, Ziua Mondială a Astmului – 2023 . Este momentul să nu unim forțele pentru binele copiilor care suferă de diverse boli alergice și al familiilor lor greu încercate de provocări zilnice și de povara economică semnificativă și să contribuim la creșterea calității vieții și integrarea lor în condiția ii de siguranță în societate , spune dr. Adriana-Claudia Nicolae, medic primar alergolog, președinte AREA.

Expoziția dedicată acest temei cuprinde opere de artă ale unor artiști renumiți, dar și lucrări ale tinerilor și viitorilor artiști ai noștri, opere care pot fi licitate și cumpărate de invitații care vor participa la eveniment. Ulterior evenimentului, va fi organizată o licitație oficială organizată de Galeriile Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță, în data de 30 mai ora 19.00 , unde pot fi licitate obiecte de artă valoroase donate pentru această cauză, obiect expuse și în cadrul evenimentului 𝙎𝙖̆𝙎𝙖̆ 𝙢 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙘𝙪𝙡𝙤𝙖𝙧𝙚 – un ceas unicat ,, Tree of Life ” semnat de talentatul Augustin Matei, un stilou din lemn de abanos lucrat de Augustin Matei, un nai donat de maestrul Gheorghe Zamfir, tabloul ,,Semne de Aer ”- pictat de Iulia Schiopu și tabloul ,, Bujori ”- pictat de Yana Petrunina.

Evenimentul este unul caritabil care să ne ajute să lansăm proiectul Gustos și să-ți stă în farfuria din spital ! ” Este o nevoie mare de a interveni într-un mod constructiv și de a ajuta la schimbarea meniului din spitalele de pediatrie, acolo unde copiii, în general, ș i copiii care suferă de alergii alimentare și respiratorii, în special, nu se pot. hrăni, de cele mai multe ori, nevoilor și patologiilor”, spune Victoria Olteanu, președinte Asociația ”Din grija pentru copii”.

Mulțumirile merg către artiștii care s-au alăturat proiect, creând obiecte de artă în tematica expoziției – Augustin Matei, Gheorghe Zamfir, Iulia Schiopu Atelier, artistul grafician The Ink Monster, Alina Codin, Yana Petrunina, Sorana Vardianu, Alexandra Stancu, Luciana Toma și cursanților săi de la Atelier de artă by Luciana, precum și către actrița Dorina Chiriac și harpista Daria Batschi-Beleca, finalistă Rom ânii au talent, care vor susține un moment artistic special în seara evenimentului.

DESPRE PROIECTUL ” GUSTOS Ș I S ĂNĂTOS Î N FARFURIA DE SPITAL

Există studii care arată că echilibrul emoțional și confortul fizic și psihic atunci când treci printr-o boală grăbesc recuperarea și vindecarea. În cazul copiilor este și mai evident aceste fapte. De aceea, spitalizarea este un subiect greu pentru părinți și copii deopotrivă, cu precădere pentru copiii care suferă de alergii alimentare și pentru părinții acestora. Pentru că, de cele mai multe ori, condițiile din spital sunt de slabă calitate. Printre ele, mâncarea – una dintre cele mai mari ”dureri”.

Din grijă pentru copii, cu gândul la bunăstarea lor fizică și emoțională, ne dorim să aducem o schimbare în bucătăriile spitalelor de pediatrie. Să presărăm culoare și gust în meniurile din spital, pe de o parte, siguranță alimentară pentru copiii care suferă de alergii pe de altă parte, astfel încât chiar și micii mofturoși, dar mai ales copiii cu patologie alimentară să fie hrăniți corespunzător.

Gustos și sănătos în farfuria din spital – este un proiect pilot care va fi desfășurat într-un spital de pediatrie din București care deservește anual mii de copii. Toate fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi direcționate pentru proiectul Gustos și sănătos în farfuria din spital – Proiect inițiat de ASOCIAȚIA ”DIN GRIJĂ PENTRU COPII și susținut de AREA ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE EDUCAȚIE ÎN ALERGII. Vor fi realizate cursuri tehnice de gătit, sesiuni de consiliere în dietetică și nutriție, utilare cu aparatură de specialitate, etichetarea preparatelor și schimbarea modului de transportare a porțiunilor de mâncare în salon, suplimentarea costului meniului clasic cu ajutorul partenerilor.