Dr. Lucica Ghiță, medic neurolog pediatru: ”Orice durere de cap recurentă trebuie evaluată neurologic”

iul. 7, 2023 | Durerea de cap la copii

Cefaleea la copii reprezintă unul dintre motivele frecvente de adresabilitate la consultul neurologic.❓Ce presupune un consult la medicul neurolog pediatru și în ce constă anamneza și investigațiile? Ne explică 𝘿𝙧. 𝙇𝙪𝙘𝙞𝙘𝙖 𝙂𝙝𝙞𝙩̗𝙖̆ – 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙘 𝙥𝙧𝙞𝙢𝙖𝙧 𝙣𝙚𝙪𝙧𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚 𝙥𝙚𝙙𝙞𝙖𝙩𝙧𝙞𝙘𝙖̆!

În principiu, orice durere de cap recurentă trebuie evaluată neurologic. În urma consultului și a anamnezei, se stabilește o cauză posibilă a cefaleei și se recomandă investigații de specialitate sau tratament, după caz.

Anamneza este centrată pe:

🔸caracterele durerii
🔸frecvența și intensitatea acesteia
🔸 simptome asociate ( febră, vărsături, dureri abdominale, fotofobie (sensibilitate la lumină).

Examenul neurologic poate fi completat de:

🔸analize de laborator
🔸 consult ORL (în caz de suspiciune a unei infecții în sfera ORL), 🔸consult oftalmologic (se evaluează acuitatea vizuală și se efectuează un examen de fund de ochi).

Investigațiile imagistice de specialitate în cazul cefaleei la copii sunt:

🔸CT-ul cerebral (se poate face în urgență și se recomandă în caz de suspiciune tumoră, chist, abces cerebral sau în situația unui traumatism recent )
🔸 IRM cerebral în cazul în care cefaleea are caracter migrenos și persistă, iar evaluarea prin CT este normală.

Cele mai semnificative motive de îngrijorare când un copil acuză durere de cap

🔸 Orice durere de cap recurentă care își modifică în timp frecvența, intensitatea – în sensul creșterii acestora
🔸 Atunci când cefaleea este acută și asociază febră înaltă și vărsături
🔸 Atunci când cefaleea este asociată cu edem papilar

În cazul în care examenul neurologic, precum și investigațiile paraclinice sunt în limite normale, 𝒔𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒖𝒓𝒆𝒂𝒛𝒂̆ 𝒄𝒆𝒍 𝒎𝒂𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒃𝒂𝒃𝒊𝒍 𝒐 𝒄𝒂𝒖𝒛𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒕𝒊𝒑 𝒑𝒔𝒊𝒉𝒐-𝒆𝒎𝒐𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆𝒏𝒖𝒎𝒊𝒕𝒂̆ 𝒄𝒆𝒇𝒂𝒍𝒆𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒔̗𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒅𝒖𝒔𝒂̆, 𝒊̂𝒏 𝒑𝒓𝒊𝒏𝒄𝒊𝒑𝒂𝒍, 𝒅𝒆 𝒔𝒕𝒓𝒆𝒔, 𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂𝒔𝒐𝒍𝒊𝒄𝒊𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒔̗𝒊 𝒑𝒓𝒆𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕𝒂̆ 𝒅𝒊𝒏 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒆𝒂 𝒔̗𝒄𝒐𝒍𝒊𝒊 𝒔̗𝒊 𝒂 𝒇𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒆𝒊.

…………………………………………….

ℹ️Acest articol face parte din 𝑪𝒂𝒎𝒑𝒂𝒏𝒊𝒂 “𝑻𝒂̆𝒓𝒂̂𝒎𝒖𝒍 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒄𝒂𝒕 𝒂𝒍 𝒅𝒖𝒓𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒑”, lansată de Asociația Din grija pentru copii și Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie în cadrul unui program educațional dedicat părinților în parteneriat cu Reckitt.
❗️Campania își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziția copilului, ce le declanșează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni și ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.