Dr. Roxana Cozubaș, medic oftalmolog – Cefaleea la copii și sănătatea ochilor

iul. 7, 2023 | Durerea de cap la copii

Se întâmplă adesea ca părinții își dorească elimine în primul rând o cauză oftalmologică a durerii de cap la copil. Trebuie însă precizat faptul , potrivit studiilor, sub 15% dintre cauzele cefaleei sunt date de cauze oculare.

Chiar și așa, se impune un consult oftalmologic în contextul durerilor de cap, fie el și numai pentru examinarea fundului de ochi cu vizualizarea nervului optic, pentru excluderea patologiei coroborată cu creșterea tensiunii intracraniene. Astfel, sunt cazuri când neurologii, neurochirurgii și/sau colegii ORL-iști ne trimit pacienții pentru a exclude o presiune pe traiectul nervului optic ( de ex o tumoră intracraniană).

Durerea de cap la copii – cauze oftalmologice

Când vorbim, însă, de cauzele oftalmologice ale durerii de cap, în primul rând ne gândim la viciile de refracție (necesitatea de a purta sau de a modifica dioptria ochelarilor). Hipermetropia, în special, dar și astigmatismul sunt cauzele cele mai frecvent întâlnite la copilul de vârstă școlară care se plânge de dureri de cap. Acestea sunt legate de efortul vizual mare – scris, citit sau ecrane (la orice distanță).

O altă cauză des întâlnită este strabismul – fie este cel convergent sau divergent. Lipsa de aliniament a ochilor face suprapunerea imaginilor se facă printr-un efort mare al musculaturii oculare, lucru ce duce la apariția durerilor de cap.

Tot tulburări de motilitate ale ochilor sunt și insuficientele de convergenta – ochii nu sunt capabili focalizeze la distanta mica un obiect de aproape. Astfel, prin aces efort constant, apare cefaleea.

Nu în ultimul rand, spasmul de acomodație („blocarea” ochilor în privirea de aproape) reprezintă o cauză oculară pentru apariția durerilor de cap prin forțarea exagerată a mecanismului natural ce face posibilă vizualizarea unui obiect la diatanță mică de ochi.

Un indiciu important în decelarea durerilor de cap de cauză oculară este momentul apariției lor (întotdeauna la finalul zilei sau după o bună perioadă în care copilul a depus un efort vizual mare, mai ales în vederea de aproape), precum și dispariția lor după somn/odihnă vizuală.

…………………………………………….

ℹ️Acest articol face parte din 𝑪𝒂𝒎𝒑𝒂𝒏𝒊𝒂 “𝑻𝒂̆𝒓𝒂̂𝒎𝒖𝒍 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒄𝒂𝒕 𝒂𝒍 𝒅𝒖𝒓𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒑”, lansată de Asociația Din grija pentru copii și Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie în cadrul unui program educațional dedicat părinților în parteneriat cu Reckitt.
❗️Campania își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziția copilului, ce le declanșează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni și ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.